Zangers aan zet in de Koningin Elisabethwedstrijd: wat moet je weten over deze muzikale marathon? (2023)

Dossier Koningin Elisabethwedstrijd

Zangers aan zet in de Koningin Elisabethwedstrijd: wat moet je weten over deze muzikale marathon? (1)

foto Bruno Vessiez

55 muzikanten, onder wie ook vier landgenoten, komen vanaf vandaag aan de start van de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar aan zang is gewijd. En dat verloopt wat anders dan bij de andere disciplines. Ontdek hier wie er zoal deelneemt en hoe je de verschillende rondes van de prestigieuze wedstrijd kunt volgen. Tot 3 juni, want dan kennen we de winnaar of winnares.

Kristien Bonneure

Viool, piano, cello en stem: dat zijn de disciplines van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Zang kwam erbij in 1988, onder meer op initiatief van de" toenmalige De Munt-directeur Gerard Mortier, met als eerste winnares de Poolse Aga Winska. Deze editie is de tiende voor zang. Traditiegetrouw in Flagey en Bozar in Brussel, en al even traditiegetrouw met koningin Mathilde en andere leden van de koninklijke familie in het publiek.

Wie zingt er mee?

Er waren 412 inschrijvingen voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Zangers en zangeressen uit de hele wereld stuurden video's in, die door de jury werden beoordeeld. Uit die grote groep heeft de jury 68 muzikanten toegelaten tot de eerste ronde. 55 van hen komen effectief aan de start van het publieke deel van de wedstrijd.

Koningin Elisabethwedstrijd Deze vier Belgische zangeressen smeren de stembanden voor deKoningin Elisabethwedstrijd zo 21 mei 06:00

De deelnemers zijn allemaal jonger dan 32, de leeftijdsgrens voor de wedstrijd. Van gendergelijkheid kunnen we niet echt spreken: er zijn 40 vrouwen geselecteerd tegenover 15 mannen. 27 sopranen, 12 mezzosopranen, 1 contralto (de diepste vrouwenstem) en voorts 4 tenoren, 7 baritons en 4 bassen.

De grootste groep zangers en zangeressen komt uit Zuid-Korea, met 17 deelnemers. Daarna volgen Frankrijk (7) en de Verenigde Staten (5) en voorts komen kandidaten van heinde en verre afgezakt naar Brussel, van Finland tot Zuid-Afrika, van China tot Estland en ook Rusland.

Zangers aan zet in de Koningin Elisabethwedstrijd: wat moet je weten over deze muzikale marathon? (3)

Zijn er ook Belgen bij?

Vier landgenoten zijn toegelaten voor de eerste ronde: sopranen Kelly Poukens en Margaux de Valensart en mezzosopranen Linsey Coppens en Lotte Verstaen. Ze zijn verheugd dat ze door de eerste selectie zijn geraakt en hopen zo lang mogelijk mee te draaien in de wedstrijd. Hoewel het plezier primeert. "Ik wil vooral genieten" en "Ik beschouw het eerder als een concert dan een wedstrijd" is te horen.

Hoe deden de Belgen het tot nu toe?

Twee keer behaalde een landgenoot de tweede prijs voor zang: tenor Thomas Blondelle in 2011 en sopraan Jodie Devos in 2014. Naast de violisten Yossif Ivanov en Lorenzo Gatto zijn dat de beste resultaten voor Belgische musici. Er heeft met andere woorden nog nooit een landgenoot gewonnen. In de categorie componisten wel, maar die is intussen afgeschaft.

BEKIJK - Sopraan Jodie Devos (2e prijs) in 2014:

Zangers aan zet in de Koningin Elisabethwedstrijd: wat moet je weten over deze muzikale marathon? (4)

Videospeler inladen...

Hoe verloopt de wedstrijd?

 • 55 zangers zingen de eerste ronde op 21 en 22 mei. Maximaal tien minuten, met pianobegeleiding. De jury kiest daarna 24 stemmen die doorstoten naar de halve finale.
 • Nauwelijks een dag later begint de halve finale, eveneens in Flagey. Daar zingen de kandidaten een recital, een mini-concert, van zo’n 20 minuten, met pianobegeleiding. Daarvoor moeten ze twéé programma’s klaarstomen, waaruit de jury er één kiest, uiterlijk 29 uur op voorhand. Best spannend. Na afloop van de 24 optredens kiest de jury de 12 finalisten.
 • Van 1 tot en met 3 juni vindt dan de finale plaats in Bozar in Brussel, waarbij de 12 zangers worden begeleid door het Symfonie-orkest van de Munt, onder leiding van Alain Altinoglu. Op 3 juni laat in de avond wordt de winnaar bekendgemaakt. Er is ook een publieksprijs van Canvas-Klara.

Is er een verschil met de wedstrijden voor viool, piano en cello?

Geen week verplichte afzondering in de Kapel Koningin Elisabeth voor de zangers. In tegenstelling tot violisten, cellisten en pianisten krijgen ze immers geen nieuw gecomponeerd werk voor de kiezen, dat ze op korte tijd moeten instuderen.

Het concours voor zang isook korter dan de andere wedstrijden:twee dagen voor de eerste ronde, twee dagen voor de halve finale en drie avonden voor de finale. Dat heeft ermee te maken dat veel zangers verbonden zijn aan operahuizen, waar de voorstellingen en de rollen lang van te voren vastliggen.

Welke muziek krijgen we te horen?

De kandidaten kiezen zelf een programma, dat natuurlijk aan bepaalde criteria moet voldoen. Ze stellen een mix samen met opera-aria's, fragmenten uit oratoria, liederen of melodieën uit allerlei stijlperiodes, om hun talent van zoveel mogelijk kanten te laten zien en horen. Wat ze precies zingen, is te volgen op de website.

Wie zit er in de jury?

De jury staat onder leiding van Bernard Fouccroule, organist, componist en oud-directeur van De Munt. Juryleden zijn onder anderen zangers June Anderson, José Van Dam, Reinoud Van Mechelen, Sophie Karthaüser, Christoph Prégardien, Patricia Petibon of Bejun Mehta en ook een hele reeks opera-directeurs.

Elk jurylid geeft apart punten, die daarna worden opgeteld. Er is geen overleg. Muzikaliteit, de x-factor: daar is de jury naar op zoek. Bij (opera-)zangers spelen behalve hun stem natuurlijk ook podiumprésence en acteertalent een rol.

Waar kun je de Koningin Elisabethwedstrijd volgen?

 • De eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd op zondag 21 mei en maandag 22 mei, telkens om 14u en 20u, wordt gelivestreamd via de website.
 • De halve finale vindt plaats op woensdag 24 en donderdag 25 mei, om 15u en 20u. Te volgen via Canvas (middag), het kanaal van Ketnet (avond), VRT-MAX en Klara.
 • De finale loopt van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 juni. Die kun je volgen via het kanaal van Ketnet (donderdag en vrijdag) en Canvas (zaterdag), via VRT-MAX en Klara.

Jonge oren: De Zes volgen de wedstrijd

De Zes is het jongerenpanel dat de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet volgt voor de VRT. Het zijn zes zangers van rond de twintig: bariton Alexander Van Goethem, sopraan Febe Eylenbosch, sopraan Sarah De Meester, contratenor René Wynants, bariton Leander Carlier en sopraan Itzel Devos. Ze geven hun mening tijdens de finale-avonden en sluiten de Canvas-avond af met verrassende covers van popnummers.

En wie won vorige keer alweer?

De vorige editie van de zangwedstrijd in 2018 werd gewonnen door de Duitse bariton Samuel Hasselhorn. De Belgisch-Franse Marianne Croux werd zesde, de Belgische Charlotte Wajnberg kreeg de publiekprijs.

BEKIJK - De Duitse KEW-winnaar Samuel Hasselhorn in 2018:

Zangers aan zet in de Koningin Elisabethwedstrijd: wat moet je weten over deze muzikale marathon? (5)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

 1. Binnenland Hoe herken je een Aziatische hoornaar en wat moet je doen als je er een ziet? vr 19 mei 14:53
 2. Consument Hoofdeconoom Belfius: "Hogere rentes op spaarboekjes? Niet zo eenvoudig als het lijkt" zo 21 mei 12:45
 3. Wetenschap Resten van een Chucarosaurus, "een van grootste dinosaurussen ooit", gevonden in Patagonië zo 21 mei 17:58
 4. Europa Griekenland kiest: huidige conservatieve premierKyriakos Mitsotakis boekt duidelijke verkiezingsoverwinning Update zo 21 mei 21:49
 5. Binnenland Vakbonden betogen in Brussel: wat mogen we verwachten en waar kan er hinder zijn? Update 00:02
 6. Oorlog Rusland-Oekraïne President Zelenski over Bachmoet: "Laat er geen twijfel zijn: Rusland heeft onze stad niet bezet" Update zo 21 mei 13:01
 7. Aanslag Manhattan "Hoe kan je iemand vergeven die geen spijt toont?" Friedel en Justine overleefden terreuraanslag in New York, maar ve... zo 21 mei 20:24
 8. West-Vlaanderen Dieven stelen gps-toestellen bij loonwerker in Westvleteren, maar die buit doet hen de das om za 20 mei 13:32
 9. Europa Italiaanse premier bezoekt getroffen gebieden door overstromingen, EU stuurt pompmateriaal zo 21 mei 20:44
 10. Brussel Jouw vraag over Brussel: Waarvoor dient de opening onderaan de voordeur van veel huizen? za 20 mei 09:00
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated: 16/04/2023

Views: 6064

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.